1/25/13

Koalicije i demokratija



Šta je demokratija u Srbiji. Ništa, jedna obična reč koja ne vredi više od recimo kada kažete sranj*.

Demokratija u Srbiji je reč za manipulaciju. Jedino pravo koje ima građanin koji se ne bavi politikom je da glasa i to nam je po ustavu zagarantovano i uobličeno u tu demokratiju. I šta se onda dešava.

Recimo, uzmite da imate osobu A, B, C, D, E. Osoba A i B su osobe sa najviše glasova. C i D sa nešto manje, a E sa najmanje. Recimo, osoba A ima 34% posto glasova, B ima 29% glasova, C ima 17% glasova i D ima 15% glasova. Znači, ostaje osoba E sa 5% glasova.
Odete na glasanje i zaokružite svog favorita, u prvom krugu su ispali C, D i E. U drugom krugu se za vlast bore A i B. Nezadovoljni što niko od osobe C, D i E nisu ušli u drugi krug, 30% ljudi se ne odaziva na glasanje. Glasaju ostali i dobije se rezultat A 38% i B 32%. Nedovoljno da iko preuzme vlast. I šta se onda dešava. Osoba B uspe da privuče osobu C obećavajući joj razna mesta na kojima će ona moći da vlada, a osoba A uspe da privuče osobu D na isti način. Tako da se dobija koalicija AD sa 49% i BC sa 46%. Opet nedovoljno za vlast, treba 51%. I onda se te dve koalicje ubiju od obećanja najnebitnijoj osobi E, koja relativno nikog ne interesuje, jer nema šta da ponudi. Na kraju ustvari osoba E pobedi, tako što dobija sve što joj je obećano i kaže vam u lice "vi ste svi kreteni". Pobedi naravno osoba tj. koalicija koja je uspela da uvuče najnebitniju osobu k sebi.

Tako je Novi Sad dobio novog gradonačelnika. Prvo, da bi mogli da sklone starog, natabačili su mu sve i svašta, što nikada nije dokazano na sudu, a onda SPO-u naobećavali ko zna šta (da vladaju skupštinom), jer samo uz pomoć njih su mogli da se domognu ikakve vlasti u Novom Sadu.

Dragi moji građani, glasali ste za džabe. Vi ste dragi građani obični magarci ako verujete da živite u demokratskom društvu. To vam kaže s toga, što svaki put kada pogledam u ogledalo vidim ogromne magareće uši.

Od danas će moj prioritet za glasanje biti ona stranka koja će se zalagati da se ukinu koalicije, pa kom opanci, kom obojci.

No comments: