6/8/09

Tiha otimačina

Ako dete navikne od malena da se na njega viče, vremenom će mu to postati normalan način komunikacije. Ako muž ženu tuče svakodnevno, ona će se vremenom „svići“ na takav život, možda će se požaliti drugarici, ali i dalje će nastaviti tako da živi. Ako je odokativno poskupljenje svega i svačega naša svakodnevica, mi ćemo se kolektivno navići na to, pa više nećemo ni primećivati šta je to danas poskupelo, jer u biti znamo da svakako sklapamo kraj sa krajem. Jedno poskupljenje manje više, 3 ili 15% isti očin, već odavno su nam neke stvari nedostupne.

Protiv sumanutih poskupljenja se uglavnom pobune članovi (kao u ime naroda) ne-vladajuće stranke, iz prostog razloga zato što oni nisu ti koji uzimaju šlag sa torte, nego njihovi protivnici koji su im onemogućili da se oslade. Oni (stranački pobunjenici), će rasti u očima javnosti, one iste koja primećuje da tu nešto ne štima, ali će veoma brzo sve biti u zaborav, kada neko od njih „dobije“ neku opštinu, da bi zaćutali.

Tako će sve biti zaboravljeno u najkraćem mogućem roku, kao da problema nikad nije ni bilo. Jedino će ostati zbunjen narod, koji nema da plati danak državi, a poverovao je na momenat nekom.

Evo šta prosta matematika pokazuje:

Uzmimo prosek cene nafte (petrola) u Americi je 3,25$ za galon (od 2,90$ do 3,50$ u zavisnosti od države do države). 1 galon = 3,78 litara. 1 litra benzina = 0,85 centi. 0,85 centi = 57,1 dinar.
U Srbiji litra benzina iznosi 97,2 dinara tj. 1.44$.

E sada, uzmimo da je prosek plata u Americi (otprilike, neka statistika ovo pokazuje) 40.000$ godišnje, što na mesečnom nivou iznosi 3.300$ (zaokruženo). Dok je u Srbiji na današnji dan prosek plate 32.500 dinara = 483$.

Bitan detalj je da od 92,7 dinara, 70 dinara odlazi državi (ili državi u državi), što je ogroman procenat, koji Amerika sebi ne može da dopusti jer bi letele glave.
Svi već znamo da poskupljenja vode ka inflaciji, da ne vode u put napretka i rešavanja problema.

Znam ja da svi vi ovo znate, sada znate i da ja znam, ali u čemu je problem, zašto se niko ne buni protiv toga, zašto se to dozvoljava, zašto nas ucenjuju i dokle će da nam otimaju? Zar ne postoji ni jedan jedini čovek koji može da tresne pesnicom o astal i kaže "dosta"!

No comments: