7/19/09

Lud zbunjenog

Ko o čemu, ja o vizama, o tim famoznim šengen vizama po čemu ćemo pamtiti ovu vladu i zaboraviti one vlade koje su nam je uvele. Ajde, ja sam glupa, ništa ne razumem, ceo proces mi nije jasan, pa ako neko shvata...

Ispade problem za vize srpski pasoši izdati Srbima na Kosovu. Ne zato što su Srbi i zato što je, kao, Kosovo još uvek (kao) pod nekom srpskom jurisdikcijom, nego zbog kriminala na Kosovu. Odande ide svo zlo, tako kaže Evropa. Trgovina ljudima, drogom, oružijem... pa bi oni da spreče tako što će Srbima (i svima ostalima sa sprskim pasošem) sa Kosova (nekako niko da spomene i Metohiju) udarati i dalje vize na istovetne pasoše koje imaju svi oni koji su državljani Srbije, građani severnije od KiM-a?!?!
Znači li to, da ćemo mi morati izdavati famozni šengen stanovnicima Kosova kako bi došli u Niš, Beograd, Novi Sad...?

Pa naravno, kako sam samo glupa. Neće imati istovetne pasoše, nego će im Evropa udeliti nove, jer prihvatanjem bezviznog režima mi se odričemo Kosova bezuslovno. Mislim, mi Kosovo odavno nemamo, ali ovo je čista klopka. Nije da se ne radujem da napokon počnemo da putujemo kao i sav ostali "svet", ali me ne raduje klopka u koju upadamo. Neka to bude zbog nekih drugih stvari, to priznavanje, ali ne zbog viza pobogu!

Jasno je meni da prosečan Srbin bolje poznaje Grčku od Kosova, da prosečan Srbin je u istoj bio nebrojeno puta, a na Kosovu možda nikad, ali mi se ne dopada način otimačine. Sumnjala sam i sumnjam da će od ukidanja vize išta biti, ali sada sve manje sumnjam, posle nebrojeno razloga navedenih zašto Kosovo "ne" za bezvizni režim.

"Ne smemo da dopustimo da, na primer, automobil, koji ne kontroliše niko prilikom prelaska kosovko-srpske granice, neometano uđe u Srbiju, odnosno istovremeno i u Evropsku uniju. Šverc i organizovani kriminal na Kosovu cvetaju a bez dodatnih, rigoroznih mera obezbeđenja biće moguće da kriminalci, kao i droga, oružje i tome slično nesmetano uđu na teritoriju "belog šengena", drugim rečima u EU".

Ček, po ovom ispade da mi ne dobijamo samo bezvizni režim, nego smo deo Evrope koja nas toliko neće. A sa druge strane, očekuju da ti srpskom stanovniku Kosova kažeš "ne" viza, Nemac vas ne želi?! Pa to je kao kad Ameri sa Floride ili Ameri koji živi u Meksiku npr. ne bi dali vizu za Ameriku?! Paz' vizu!

I kako oni to misle da iskontrolišu uopšte? Verovaće nam na reč (hahaha)?

Kako oni uopšte kontrolišu Rumuna na primer koji burgija po pola Evrope neprimećeno? Zar samim ukidanjem granica nisu otvorili teritoriju za manipulisanje, šverc svega-svačega i svakog. Pa lepo možeš da preneseš ne drogu, nego čoveka od Grčke do Portugala i da niko ne primeti. U čemu je razlika?

2 comments:

uncafediarte said...

Pozdrav Sugar Kane.Kako ti je pravo ime?
i ja nesto u mislima imam bezvizni rezim,ali ne znam koliko ce to dobra da nam donese.
Bio sam skoro na Kosovu.Okolina Leposavica.Dole se lepo zivi.Celo srpsko stanovnistvo zivi dzabe.sve imaju.ne oseca se napetost.Sve im daje drzava da ostaju na svojim ognjistima.kafa i sok ukupno 100 din.I ta sva uslovljavanja oko Kosova,Srbi su sami sebi krivi.Srbi su nacija koja ce da stane pod jednu krusku.gradjani drugoga reda.Vise nas glas nigde ne vazi u selom svetu.Kriv je srpski gen da samo Srbi Srbe dovode u propast.

Sugar Kane said...

Upravo u tome i jeste problem. Ne znam kako je na Kosovu, nisam bila tamo preko 30 godina, a i ono pre se mnogo ne sećam. Ali nije bitno. Bitno je to da smo sami sebe doveli u situaciju da mogu da nam rade ovo što nam rade, a onda kukamo da nam je neko drugi kriv. Zavere, Cia, Čerčil i ostali bakraći su samo sedeli i razmišljali kako dugoročno da nas "utru". Nisu imali druga posla, nego im mi jedini bili na pameti.
Ja koliko vidim, ovde Srbin Srbina pljačka, ubija... nama niko ne treba, sami pravimo party.
Ime ću ti reći na mail :)