7/11/09

Mirkati




Već dugo razmišljam da napišem neki post u kojem ću da uporedim čoveka sa životinjom, ali za to mi je potrebno više pretrage po internetu, kako bi mogla da ilustrujem taj post. Ali zato u međuvremenu ću da napišem par reči o nekim divnim, lepim, preslatkim životinjama, koje se meni dopadaju. Za početak sam se (gledajući upravo ko zna koju po redu emisiju o njima na Animal Planet) odlučila da par reči posvetim Mirkatima (Meerkat)

Neki ih zovu Merkati, neki Mirkati. Latinski naziv ove životinjice je Suricata suricatta i oni pripadaju sisarima iz porodice mungosa. Žive u pustinji Kalahari na jugu Afrike, a nedavno su nađeni i u Kaliforniji, u pustinji nedaleko od Palm Springsa.

Hrane se gmizavcima, a ponekad i manjim sisarima. Delimično su otporni na zmiske i škorpionske otrove, tako da mogu i njih koristiti za hranu. U potrazi za "ručkom" su stalno, zato što nemaju masne naslage, tj. zalihe. Polno su zreli kada napune godinu dana. Žive u kolonijama koje najčešće broje 30 članova. Kuće su im jazbine povezane tunelima. Na čelu kolonije je alfa-par koji ima mladunce, a najčešće iz kolonije proteruju ženku koja je pretnja alfa-ženki za poziciju u koloniji. Socijalna struktura Mirkata je veoma složena, jedna od složenijih u životinjskom svetu i kao takve, veoma dobro se štite od grabljivica.








Meni su ove životinjice preslatke, imaju taj divan energični, radoznalo-prestrašeni i bistri pogled.

No comments: