9/28/08

Zvezda koja se ugasila, a ipak će zauvek sijatiZaista me je rastužila vest o smrti jedne veliki filmske zvezde Pola Njumena, iako sam pre koju nedelju pročitala da je na svoj zahtev tražio da se otpusti iz bolnice i da mu dozvole da umre kod kuće pored svoje porodice i žene sa kojom je proveo 50 godina.

U svoje 83 godine života i 55 godina rada, preko 81-on ostvarenja nam je ostavio nešto što će uvek živeti i njega svrstati u besmrtne. Sigurno da nikada nećemo zaboraviti taj neverovatno zavodljivi plavi pogled, pogled mora, pogled neba i nećemo zaboraviti kakva je veličina bio.

Pola ćemo se sećati možda najviše u filmovima "Cat on a Hot Tin Roof", "Sweet Bird of Youth", "Butch Cassidy and the Sundance Kid", "The Sting", "The Color of Money"... ali i mnogim drugim. Radio je sa velikim imenima, a uvek je on bio još veće ime nego oni. Deset puta je nominovan za Oskara, a osvojio samo jednog 1987. godine za Boju novca. Osvojio je mnoge druge nagrade, gotovo sve koje se dele za glumačka ostvarenja, ali ne dovoljno da opiše njegovu veličinu.

Pre nepune dve godine se dostajanstveno oprostio od filma i rekao da ne želi više da radi taj posao jer ne može više da pruži kao što je nekada mogao. Voleo je automobile, reli trke (ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji pobednik trke u Dajtoni), ali nadasve se može reći da je bio čovek.

Proveo je sa jednom ženom (ženio se pre toga i iz prvog braka ima troje dece) 50 punih godina, bez ikakvog skandala, dokazavši da možeš da budeš seks simbol i da ceo život posvetiš samo jednoj ženi. Kada su ga pitali za recept uspeha njegovog braka rekao je "jedem biftek kod kuće, zašto da idem napolje po hamburger"
Sa njom je otvorio fabriku zdrave hrane i sav prihod od toga darovao u dobrotvorne svrhe, davao je milione dolara za bolesnu i gladnu decu sveta, izdvajao novac za borbu protiv narkotika (sin mu je umro od droge)... nebrojeno mnogo dobrih dela za taj divan ispunjen život.

U početku njegove filmske karijere, neke uloge nije dobio "zahvaljujući" Džemsu Dinu, a kasnije su ga mešali sa Marlon Brandom, medjutim to njemu nije smetalo, čak je rekao da je podelio stotine autograma svog kolege.

Ostala mu je jedna neispunjena želja, da po treći put zaigra pored Roberta Redforda.

Zbogom Pole, nećemo te zaboraviti, ostavio si neizbrisiv trag u našim srcima u kinematografiji i dobročinstu...

No comments: