2/22/09

Nekretnine


Pre neki dan sam dobila e-mail sa ovim tekstom o prevari sa nekretninama kod nas... ovde pročitati.

Znam da je tačno to što u tekstu piše, pa krenem malo da prevrćem po netu i po agencijama za nekretnine. Naravno, nisam se iznenadila, sve je otprilike kako sam i očekivala:

- Loši nepregledni sajtovi
- Šture informacije
- Nigde adresa nekretnine
- Par slika
- Stanovi i kuće ako su završeni, onda su u veoma lošem stanju
- Ponude gomilu neuknjiženih stanova (za koje ako kupite posle vadite oči da dobijete papir na kom će pisati da ste vi jedini vlasnik stana)

Pregledam ja nekoliko, gotovo istih sajtova, različitih agencija (tačno ono iz teksta što kaže da agencije drže investitori, pa čak i po nekoliko agencija isti investitor).

Za ono malo stanova što sam mogla da pretpostavim gde se nalaze, razmislim malo na okoliš zgrada, pogled koji bi stanovi mogli da imaju, parking... pa predjem malo da pogledam kako to rade preko bare i šokiram se.
Šokiram se perfektnim izborom stanova, savršeno uradjenim sajtovima u kojima dobijete adresu zgrade, površinu stana, na mapi obeležena zgrada o kojoj je reč, 3d pregled stana, arhitektonski nacrt stana i rasporeda u njemu, veličinu svake prostorije. Ma iznanadim se samom cenom, gde se nekretnine u Čikagu kreću otprilike kao u Novom Sadu, naravno, ima i onih malo skupljih, ali ti stanovi, tj. zgrade imaju portira, lift, teretanu, predvorije kao hotelsko, bazene, garaže (obavezno skoro po dva parking mesta za jedan stan), čak i samoposluge koje rade 24 sata dnevno, a neke i restorane. Ceo jedan mali grad u zgradi, a da kažem da sam gledala najinteresantnije zone grada, naravno i najskuplje, bar što se tiče stanova. Kuće su van centra.

I još je interesantno da ako kupite stan, ako je korišten, onda je i renoviran, a kao bitno, nisam naišla na stan sa laminatom, sve je bio parket ili bambusov pod, izolacija odlična (nema ulične buke). Ko je bio, zna koliko je grad čist. Glavna ulica Čikaga je popločana mermerom koji se sija, svako drvo ima malu bašticu okolo i ogradicu, niko ne baca papire i opuške, da ne govorim kese i ostalo djubre, nema prašine (cipele čistite na 7 dana) a prozori nisu umrljani, a ako jesu plaćaju perače koji održavaju zgradu i peru prozore i staklene zgrade i na 85-tom spratu... ma sve tačno kao sat.

E sada, evo kako to radimo mi i naše agencije:

1. odete na sajt, većina ima ovakav način pretrage (sva ta većina ima isti software)




2. onda unesete na padajući meni šta tražite
3. izadju vam stanovi, odaberete deo grada, sobnost (ono što je kod nas 3 sobe u Americi je 2, njima se dnevna soba ne računa u sobu nego u životni prostor)
4. možete da odredite kvadraturu (a prostor samo zavisi od rasporeda prostorija, nekada 70m2 izgleda veće nego 100m2)
5. odredite još, ima li ili nema lift, kakvo grejanje želite, da li je završena zgrada, cenu i (šok) da li je uknjižena ili ne?!?!?



6. Voila... dobijete izbor stanova (nikad previše a kao dovoljno)

A onda dobijete izbor, gde možete na tek poneki stan da kliknete (na kvadraturu stana) i dobijete ili slike ili neki nacrt stana. Ove slike su nasumično – slučajni odabir, a i agencija, koja je jedna od malobrojnih sa ovako "dobro" uradjenim sajtom, na većini nema ni toliko podataka.



To bi bile otprilike sve informacije koje možete da izvučete o nekom stanu.


No comments: