2/14/09

Samo konji i budale - rade

Ko nije kao mlad zamišljao da živi sa prijateljima i vodi interesantan život, pogotovo ako se odvija u Njujorku? Ja jesam. Uvek sam maštala kako bi bilo zabavno. A onda jednog dana davne 1994. godine (nešto kasnije se prikazivalo kod nas, ako se sećam ustvari dosta kasnije) se pojavila serija o 6 prijatelja, 3 devojke i 3 momka, koji žive u istoj zgradi, najbolji su prijatelji, dele sve dobro i loše u životu i veoma im je zabavno, serija „Friends“.

Ali svakako je jedna druga serija, puna engleskog humora prevazišla čak i Friends-e. Nisam mogla da dočekam da se prikaže nova epizoda. Pa čak i kada su reprizirali kompletnu seriju, nekoliko puta, sve sam odgledala. Iako nije serija da zamišljate da ste jedan od dva brata, koja maštaju da će se jednog dana obogatiti (sledeće godine u ovo vreme), naravno i to sve uz prevaru, seriju sam pratila bez treptanja. Jedini momenti kada sam nešto možda i propustila bilo je zbog suza koje su mi zamaglile oči zbog smeha.

Ta serija je „Only Fools and Horses“ kod nas prevedeno kao „Mućke“, snimana u devet serijala od 1981 – 2003. godine. Stariji brat Derek 'Del Boy' Trotter i mladji Rodney Trotter žive u predgradju Londona – Peckham, koje je danas zahvaljujući njima postala jedna od turističkih atrakcija Londona.

U početku su živeli sa Dekom „Grandad“, a kada je glumac koji je glumio Deku umro, zamenjen je Ujka Albertom. Rodnija glumi Nicholas Lyndhurst, a Del Boja David Jason (rodjen kao David White), koji je postao jedan od najcenjenijih britanskih glumaca, sa sve nagradama najboljeg britanskog glumca i komičara, dobio je i viteški „Sir“ od strane kraljice.

Seriju je napisao John Sullivan, a naslov serije je zasnovan na poslovici „Only fools and horses (work for a living)“ – simbolično, jer glavni likovi gledaju kako da se dokopaju para bez rada i naravno da ne plaćaju porez. Troterovi imaju firmu „Troterovi nezavisni trgovci“ gde ispod tezge prodaju stvari, vozeći famozni žuti trotočkaš.

U svim epizodama, je bilo reči o njihovim padovima i usponima, problemima, ljubavima, propalim ljubavima, brakovima, gubitcima, sreći i tuzi, a sve to protkano neverovatnim humorom, gegovima i nezaboravnim citatima.

Šteta što ovakvih serija nema više i što se, ako ne ova, onda bar slične više ne snimaju...


No comments: