6/17/09

Ko drugi... do Hilari

Tekst:

Srbija upozorena u izveštaju o trgovini ljudima

Srbija je zemlja porekla, tranzitna zemlja i krajnje odredište žrtava međunarodne i lokalne trgovine ljudima, ocenjeno u izveštaju Stejt departmenta. Srbija ne ispunjava osnovne standarde za suzbijanje ovog oblika kriminala.
trafiking-1.jpg


U najnovijem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima navedeno je da je Srbija zemlja porekla, tranzitna zemlja i krajnje odredište žrtava međunarodne i lokalne trgovine ljudima.

Srbija je odredište za žrtve iz istočne Evrope i centralne Azije, koje u nju stižu preko Kosova i Makedonije, a tranzitna zemlja za žrtve iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, koje odatle nastavljaju ka Zapadnoj Evropi, navedeno je u izveštaju koji je predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Većinu identifikovanih žrtava prošle godine činile su žene i dece. Više od polovine je maloletno, a trguje se radi seksualne eksploatacije. Decom, uglavnom Romima, se trguje radi seksualne eksploatacije, prinudnog braka ili prosjačenja, navedeno je u dokumentu.

Stejt department je naglasio da Vlada Srbije ulaže znatne napore u borbu protiv trafikinga, ali da, ipak, ne ispunjava u potpunosti osnovne standarde za suzbijanje ovog oblika kriminala.

Prema izveštaju, glavni problem predstavlja izricanje kazni osuđenima i gonjenje njihovih saučesnika iz redova vlasti, a ostalo je i da vlada definiše proceduru identifikacije potencijalnih žrtava.

Takođe, srpske vlasti nisu prosledile američkim ekspertima kompletne podatke.

Stejt department upozorava, da ako se ova pitanja ne reše, Srbija bi u sledećem izveštaju mogla da bude negativno ocenjena.



---------------------------------------

Ajde sada iz početka... šta sa ovim tekstom nije uredu?


Zemlja porekla, tranzitna zemlja i krajnje odredište žrtava međunarodne i lokalne trgovine ljudima!!!

Kako je matematički moguće da nešto čemu je ovde poreklo (znači, ovde je i začeto), a čemu je ovde i kraj (cilj) može biti i medjunarodni tranzit?!?!?!?!?!?!? I gde su ti ljudi, ako im je ovde krajnje odredište, ko plaća za njih?


Srbija je odredište za žrtve iz istočne Evrope i centralne Azije, koje u nju stižu preko Kosova i Makedonije


a tranzitna zemlja za žrtve iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, koje odatle nastavljaju ka Zapadnoj Evropi, navedeno je u izveštaju koji je predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton.


Znači ovako: Svi oni iz Azije i istočne Evrope prvo stignu na Kosovo i Metohiju, pa se onda prebace u Srbiju da bi išli dalje. Ček polako. Znači ovako. Srbin izmislio human trafficking, pa našao lak put iz Azije preko Srbije u Zapadnu Evropu. Nego gle čuda, Srbin ne da da komšija uzme neki dinar, nego ih "uvozi" i iz Hrvatske i Slovenije pa ih šalje u Zapanu Evropu. A pa da, logično, pošto je lakše nama da dođemo do zapadne Evrope nego jednom Slovencu ili Hrvatu, a još lakše da ilegalno prebacujemo ljude!

Svaka čast, Hilari, ti si genije. Ovog se zaista treba setiti!

3 comments:

emo_serpica said...

ha!Šta bi tek bilo da imamo more, pa da svi kosooki krenu čamcima, naravno preko našeg mora!
Tema je veoma ozbiljna i žalosna, da bi danima mogli o njoj...Čini se, Hilari mora opravdati neke pare, pa sad! hajde brzo pišite, pišite...

Sugar Kane said...

Hilari mora da opravda nešto, možda i nezasluženi položaj, ali i dalje tera po svom. Neverovatno je aktivna kada je reč o Srbiji. Baš me interesuje što li smo joj mi toliko trn u oku?

Vera said...

Da,ne podnosi nas.
Verujem da je mozda neki manji centar trgovine ne samo zenama vec i drogom Kosovo,ali u drugim zemljama sveta je jos gore:Irak,Iran...Tajland-sta tamo rade sa decijom prostitucijom?
Nismo mi ipak najgori.