7/24/09

Ptice, svinja... šta je sledeće, ribe, žabe...?

Do ludila me dovode prognoze, mrzim dnevnu štampu koja po svaku cenu običnog čoveka baca ako ne u nesvest, onda bar u dilemu i strah.
Naslov glasi ovako:

Kon: Dva miliona obolelih na jesen


Gde gospodin Predrag Kon sa sigurnošću tvrdi da će biti dva miliona obolelih na jesen i da će od tih 2 miliona bar 200 hiljada biti teži slučajevi koji će ići na hospitalizaciju?!?!
Ok, predviđaju, ali, šta je ono bilo sa "ptičijim gripom" pre godinu - dve. Te širi se, te ne širi se, te prelazi samo sa ptice na pticu, te prelazi sa ptice na svinju, te prelazi na psa, te prelazi na čoveka, sada će sa čoveka na čoveka... mutiraće, gotovi smo... u nedogled.
Kad odjednom "bam" vest o pojedinom slučaju istog gripa ne da se nije proširila, nego, na par meseci jedan oboleo u svetu.
I šta sada? Jel to ptičiji mutirao na svinje? I zašto svinje, obolelo 7 kom. i zaslužilo da po njima dobije grip ime? Zašto ako je ista formula gripe kao španska groznica, ne kažu da je španska groznica?

Elem, koliko vidim, sprema se nešto ružno, čim nas bacaju u "frku" od gripe. Naravno, treba da postoje upozorenja, ali slobodna procena g. Kona "šta će biti" je više nego za strahovanje. Kolika je šansa da baš vi od 6 miliona, zakačite grip koji će ovladati kod 2 miliona stanovnika? Ogroooomna!
Ok, u medicini statistika i nije neki bitan faktor, ako se tebi desi, onda je to 100%, ali plašiti narod ovako, je više nego drsko i besmisleno. I šta sada mi treba da radimo? Ne izlazimo iz kuća, ne pričamo sa nikim, ne šaljemo decu u škole, ne idemo na posao.
A pa da, bravo! Ustvari je divno što ste izgubili posao. Već ste svesni da vam zavod za zapošljavanje neće naći novi, tako da slobodno možete kretanje gde cirkuliše veći broj ljudi izbeći. Sada lepo sedite kod kuće i ne mrdajte. Slušajte vesti i bićete zdravi i srećni, pritom ćete uštedeti u ovoj SEK, koja je zahvatila našu malu zemljicu trećeg sveta - jedinu. Ili, kupujte lekove na tone, pomozite nesrećnim farmaceutskim kućama da zarade milijarde, stala im prodaja.
Nije da mi je svejedno, ali ne želim da upadam u konstantni haos u životu razmišljajući o opasnostima kojima podležemo čim zaključamo bravu sa spoljne strane.

2 comments:

Вера said...

U avgustu imamo veliko slavlje i imacemo puno gostiju iz raznih zemalja a ponajvise iz Amerike,bas smo ja i muz saljivo pricali o gripu.
Inace ne razmisljam ostvarima na koje ne mogu da uticem,ako me "zakaci",jebi ga!

Sugar Kane said...

Pa da, ja ne znam šta oni hoće sa tim prognozama. Ajde da upozoravaju da se pripazimo, nego tras, 2 miliona ni manje ni više, pa ti sad gledaj šta ćeš...